Choď na obsah Choď na menu
 


Výzva Bratislavy otvorene mestskému zastupiteľstvu

25. 1. 2011

Iniciatíva Bratislava otvorene

Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny

Godrova 3/b, 811 06 Bratislava, tel./fax: 5441 3968

mvszopk@internet.sk, info@bratislava-otvorene.sk, www.pko.estranky.sk

 

Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec,

           dovoľte, aby sme Vám na úvod zaželali všetko dobré do nového roku. Oslovujeme Vás v situácii, keď hrozí, že o pár mesiacov bude zbúraný Park kultúry a oddychu v Bratislave. Ako iste viete, hlavné budovy PKO sú oplotené, vitráže Janka Alexyho a obraz akademického maliara Františka Gajdoša sú demontované a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) je vysťahované do iných priestorov.

Nádej na záchranu PKO však stále existuje a dokonca silnie. Po dohode s novým primátorom developeri sľúbili zachovať súčasný status quo do konca februára. V týchto dňoch začala verejná diskusia o budúcnosti PKO i nábrežia. Koncom februára budete o nej aj Vy rozhodovať. Oslovujeme Vás preto, lebo veríme, že silou argumentov sa táto situácia môže zvrátiť a PKO sa zachová. Práve teraz sa vyhliadka na jeho záchranu významne posilnila. Pamiatkový úrad SR vypracoval kvalitný architektonicko-historický a archívny výskum o hodnotách PKO. Navyše, tím úspešných právnikov a právničiek spracoval právnu analýzu, ktorá dokazuje, že zbúranie PKO by bolo nezákonné. Bývalý primátor teda nemal oprávnenie podnikať žiadne kroky vedúce k búraniu, ani dohodovať tajné zmluvy s developermi bez vedomia mestského zastupiteľstva.

 Záchrana PKO je viac ako iba ekonomický či architektonický problém. Je to problém unikátneho verejného priestoru, výborne fungujúceho v mnohých oblastiach (kultúra, spoločenský život, rekreácia, šport, zábava...). PKO je kultúrny fenomén, v ktorom sa ročne udeje viac ako 700 podujatí, dajú sa v ňom uskutočniť akcie súčasne pre 4 500 ľudí. Nespochybniteľne patrí medzi významné kultúrne ustanovizne na Slovensku. Za vyše 50 rokov svojej existencie poskytol priestor tisíckam hudobníkov, spevákov, divadelníkov či tanečníkov, osobnostiam, ktoré výrazne prispeli a prispievajú k rozvoju kultúrneho i spoločenského života. Na Slovensku snáď neexistuje iná budova, ktorou prešlo viac účastníkov kultúrnych podujatí. Sú to státisíce divákov, ktorí majú na PKO len tie najlepšie spomienky, viažu ich k nemu pozitívne emócie a kultúrne zážitky. PKO predstavuje kus histórie Slovenska a pamäti nášho mesta. Bratislava by sa nemala zničiť len kvôli finančným záujmom úzkej skupiny developerov.

 PKO má nezastupiteľné postavenie v našej novodobej histórii. Má právo na prirodzenú ochranu ako historická architektonická a urbanistická pamiatka, pamätihodnosť prvej kategórie, aj ako duchovná kultúrna pamiatka s nenahraditeľným geniom loci. V rámci celoslovenského preskúmania a klasifikácie vyše 3 000 architektonických diel 20. storočia zaradili odborníci budovy PKO medzi 300 najpozoruhodnejších diel tvoriacich Register modernej architektúry Slovenska, konkrétne do kategórie diel s vysokými hodnotami vo viacerých ohľadoch, príp. pozoruhodné z jedného hľadiska (www.register.ustarch.sav.sk).

Už od roku 2005 sa snažíme, podobne ako ďalší aktívni občania, zachrániť bratislavský Park kultúry a oddychu. Napísali sme desiatky tlačových správ a listov, zorganizovali stretnutia a diskusie, iniciovali petíciu za záchranu PKO, ktorú podpísalo vyše 10 000 ľudí a tiež viac ako 300 osobností kultúrneho, vedeckého a spoločenského života (v prílohe). Okrem toho prevádzkujeme internetovú stránku, na ktorej sú o. i. všetky dostupné dokumenty o PKO (www.pko.estranky.sk). Argumentov na zachovanie PKO je viac než dosť, vrátane jasne prejavenej vôle veľkého množstva občanov.

 Situácia je naozaj vážna, času na záchranu PKO nie je veľa. Dovoľujeme si Vás preto požiadať, aby ste zvážili všetky argumenty a prispeli svojím hlasom k záchrane jedinečného verejného priestoru pre nás všetkých, Bratislavčanov i návštevníkov mesta.

Záverom nášho listu nám dovoľte upozorniť na jednu paralelu. Je to malý kúsok z americkej kultúrnej histórie pre nádej a inšpiráciu:

Carnegie Hall v New Yorku bola v roku 1957 tesne pred zbúraním, developeri tam plánovali postaviť 44-poschodovú administratívnu budovu. V septembri 1957 časopis Life uverejnil výzvu svetových umelcov a hrozba straty vynikajúceho kultúrneho priestoru prebudila verejnú mienku. Silnejúca iniciatíva umelcov pod vedením Isaaca Sterna nakoniec donútila mesto New York kúpiť pozemok pod Carnegie Hall. Následne budovu v roku 1962 vyhlásili za národnú historickú pamiatku – National Historic Landmark.  

Najväčšia hodnota PKO nespočíva iba v sklenených vitrážach či vstupnom vestibule, ako nám chcú nahovoriť developeri svojimi návrhmi. Najväčšou hodnotou PKO je, že tento areál je určený na kultúru a oddych, urbanisticky unikátne využíva priestor nábrežia, že patrí občanom Bratislavy a jej návštevníkom. Jednoducho, teraz má mesto svoj výnimočný priestor na kultúru a spoločenský život. Jeho zničením by sa Bratislava prepadla hlboko pod úroveň štandardnej európskej metropoly! Nemá zmysel hovoriť o náhradnej sále s kapacitou 1 000 miest, aj to len do 20-ročného prenájmu (ako navrhujú developeri). Zmysel má len zachovaný a zveľadený Park kultúry a oddychu ako verejný priestor – mestský komplex, ktorý umožní uskutočniť množstvo kultúrnych a spoločenských aktivít (napríklad aj rôznu záujmovú umeleckú činnosť mládeže), a nebude slúžiť iba bohatým sociálnym skupinám. Aj z tohto hľadiska PKO nemá alternatívu.

Prosíme, nebuďte ľahostajný/ľahostajná k nášmu mestu a aktívne zapojte svoj hlas za záchranu PKO. Jeho zachovanie posunie spoločenstvo na Slovensku na roveň európskym kultúrnym národom. Je to hodnota, za ktorú má zmysel bojovať.

S pozdravom

Katarína Šimončičová, predsedníčka MV SZOPK

 

za iniciatívu Bratislava otvorene:

Matej Vagač, Mikuláš Huba, Ľubica Trubíniová, Soňa Párnická, Ivan Bútora, Oskar Elschek, Pavol Široký, Ľuboš Hajdin, Jakub Ďurinda

 

K listu prikladáme zoznam osobností, ktoré podpísali petíciu za záchranu PKO. Okrem toho prikladáme aj otvorený list zástupcov kultúrnej a vedeckej obce a občianskej verejnosti za zachovanie PKO ako kultúrno-historického dedičstva, ktorý vznikol spontánne v januári 2010. Úplne aktuálne pridávame aj názor Prof. akad. arch. Ing. arch. J. Bahnu publikovaný 20.1.2011 v denníku Pravda. 

Prílohy:

1.    otvorený list zástupcov kultúrnej a vedeckej obce

2.   zoznam osobností podporujúcich zachovanie PKO (k petícii)

3.    Zamyslenie Prof. akad. arch. Ing. arch. J. Bahnu – Naše kultúrne barbarstvo

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.