Choď na obsah Choď na menu
 


TS-BAO PKO ešte možno zachrániť. Len treba chcieť!

28. 1. 2014

Bratislava otvorene odovzdala mestu petíciu za zachovanie PKO

Bratislava, 28.  1. 2014 (BAO) – Petičný výbor a občianski aktivisti a aktivistky z iniciatívy Bratislava otvorene koncom októbra 2013 odovzdali magistrátu Bratislavy petíciu za zachovanie PKO. Jej verejné prerokovanie je v programe na najbližšom zasadaní mestského zastupiteľstva už tento štvrtok 30. 1. 2014.

Zbúraním PKO by sa Bratislava posunula na spoločenskú a kultúrnu perifériu. Mesto nemá žiadne primerané, náhradné priestory vo svojom vlastníctve, nevie si ich ani len prenajať.

Niekoľko aktuálnych príkladov:

● Staré Mesto nedávno zorganizovalo verejnú diskusiu k rekonštrukcii Starého mosta. Prepožičalo si priestory Starej tržnice, ktoré síce pojmú 300 – 400 ľudí, ale podmienky v nich sú nevyhovujúce. Zima a chlad doslova vyhnali diskutujúcich. PKO má pritom vykurovanú sálu.

● Každoročne mesto organizuje Bratislavský bál. Môže si síce prenajať Redutu či Operu SND, ale tieto prenájmy podujatie výrazne predražujú a cena vstupného tým ďaleko prevyšuje možnosti bežných ľudí. Ľudové plesy a cenovo prístupné zábavy úplne vymizli zo života mesta. Aj beánie, stužkové a iné (študentské) podujatia sa boria buď s problémom nedostatočnej kapacity alebo vysokých nájomných cien. Pričom PKO má najväčší tanečný parket v strednej Európe.

● Každé mesto má mať priestory, ktoré môže používať pre neziskové akcie, benefičné koncerty, prípadne ako náhradu pre open air podujatia (v prípade nepriazne počasia). Takto fungovalo PKO celé desaťročia.

„Je preto neprijateľné, že mesto už 3 roky necháva stáť PKO, nevyužíva ho a vytvára tak stratu najmenej 80 000 € ročne, čo bol zisk PKO dokonca v útlmovom režime za primátora Ďurkovského,“ hovorí Ľubica Trubíniová. Tento údaj je prevzatý z odpovede primátora na interpeláciu mestského poslanca z 15. 12. 2008, v ktorej sa okrem iného konštatuje, že mesto nemá žiadny dostatočne veľký a univerzálny priestor ako PKO, ktoré. svojou komerčnou činnosťou zabezpečovalo prevádzku všetkých svojich budov a vyššie uvedenou sumou dotovalo aj  svoju hlavnú činnosť.

Mesto doteraz nepožiadalo súd o predbežné opatrenie na sprístupnenie PKO ako svojho majetku. Primátor Ftáčnik argumentuje, že majiteľ pozemku, firma Henbury Development, požaduje drahý komerčný nájom. „Treba sa však vrátiť k pôvodnej kúpnopredajnej zmluve o pozemkoch PKO z roku 2005, kde sa kupujúci zaviazal prenajať uvedené pozemky za 1 Sk ročne. Primátor a poslanci by mali aj zvážiť, či niektoré prenájmy podnikateľským subjektom (napr. Tehelné pole, ktoré dnes mesto poskytuje za symbolické 1 €), by nemohli byť zdrojom pre prenájom pozemkov PKO,“ uvádza Katarína Šimončičová

Mesto stále dostatočne nevyužíva svoj potenciál pri jednaniach s Henbury Development. Primátor zastupujúci mesto môže využiť výhodu svojho postavenia napr. pri jednaní o výmene pozemkov PKO za iné pozemky vo vlastníctve mesta, vyhlásení stavebnej uzávery či spracovaní územného plánu zóny, ako mu aj v roku 2011 odporučilo mestské zastupiteľstvo svojím uznesením.

Mesto by malo územným plánom zaregulovať stavebné, dopravné a ostatné kapacity tak, aby obhajovalo a prezentovalo verejný záujem. Namiesto toho vychádza v ústrety  developerom tým, že neuvážene vydáva záväzné stanoviská k ďalšej výstavbe v tomto území, ktoré ho privádzajú k budúcemu kolapsu. „Napr. súhlasné záväzné stanovisko pre projekt Zuckermandel, kvôli ktorému sa zúži pešia zóna a vyrúbe sa časť nábrežného stromoradia. Okrem iného vyžaduje od investora riešenie dopravy na kritickej križovatke Mostová až ku kolaudácii stavby (!) – pritom by to mala byť kľúčová podmienka, bez vyriešenia ktorej mesto nemalo dať súhlas na výstavbu Zuckermandela. Takéto fatálne „chyby“ produkoval predtým primátor Ďurkovský. Budú sa znovu opakovať?“ pýta sa Matej Vagač.

Pre občanov je neprijateľné a po skončení mandátu primátora Ďurkovského priam neuveriteľné, že mesto v rámci prípravy zadania územného plánu zóny Bratislavské nábrežie uvažuje aj o možnosti búrania PKO. Ak sa má naplniť uznesenie zastupiteľstva z roku 2011, takéto podmienky a alternatívy sú absurdné. Ide magistrátu skutočne o to, aby sa PKO nezbúralo?

Bratislava otvorene apeluje na orgány mesta, aby začali dôsledne napĺňať predmetné uznesenie, aby posilnili svoju vyjednávaciu pozíciu a vrátili PKO do užívania bratislavskej verejnosti.

 

Ďalšie informácie a foto:                Iniciatíva Bratislava otvorene

Katarína Šimončičová – 0902 112 417, mvszopk@internet.sk

Matej Vagač – matej.vagac@gmail.com

Ľubica Trubíniová – 0905 271 888, trubiniova@odz.sk

Jakub Ďurindajakub.durinda@centrum.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.