Choď na obsah Choď na menu
 


Bude dnes na Mestskom zastupiteľstve ohrozené PKO?

24. 10. 2013

Dnes na Mestskom zastupiteľstve v bode č.32 bude ohrozená existencia PKO, pretože sa po prvýkrát navrhuje búranie PKO, resp. čiastočné búranie. Napriek sľubom primátora,napriek uzneseniu MZ o zachovaní celého PKO, dnes navrhujú do nového uznesenia 3 alteratívy, z ktorých iba jedna zachováva celé PKO.
Všetko sa deje napriek verejnému workshopu, prieskumu, vyjadrení odborníkov a osobností pre záchranu PKO a petícii, ktorú podporilo vyše 10.000 ľudí. Pridávame niekoľko argumentov pre jeho zachovanie, ktoré sme poslali aj poslancom MZ.

pko-sala-tanecnici.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Priestory PKO sú majetkom mesta a mesto nemá žiadnu alternatívu ani náhradu.
2. Náhradné priestory pre kultúru a spoločenské akcie, ktoré sľuboval developer sú „mačka vo vreci“, ktoré by si muselo mesto za drahé peniaze prenajímať. V Bratislave sa ale takéto sľuby ešte nikdy nezrealizovali v prospech občanov (divadlo Astorka, kúpele Groslling a mnoho iných)
3. Petíciu za zachovanie PKO podpísalo viac ako 4200 občanov (na internete a Facebooku je to ešte ďalších viac ako 5600 občanov)
4. V prieskume verejnej mienky (2011) až štyri pätiny obyvateľov (79,4 %) potvrdili historicky vžitú predstavu o využití nábrežia. Na nábreží má zostať kultúrny stánok. Občania si želajú, aby tento priestor naďalej zostal pre nich a pre kultúru. Tri pätiny (59,4 %) obyvateľov Bratislavy sú za to, aby sa čiastočne alebo úplne zachovalo pôvodné PKO.
5. Výzvu na záchranu PKO podpísalo viac ako 300 dôležitých osobností kultúrneho, vedeckého a spoločenského života.
6. Výnimočnosť PKO dokladoval aj odborný workshop z mája 2011 zorganizovaný magistrátom, na ktorom vystúpili poprední odborníci a odborníčky na architektúru, urbanizmus a pamiatky a ktorí potvrdili argumenty za zachovanie PKO.
7. V rámci celoslovenského preskúmania a klasifikácie vyše 3 000 architektonických diel 20. storočia zaradili odborníci budovy PKO medzi 300 najpozoruhodnejších diel tvoriacich Register modernej architektúry Slovenska, konkrétne do kategórie diel s vysokými hodnotami vo viacerých ohľadoch, príp. pozoruhodné z jedného hľadiska (www.register.ustarch.sav.sk).
8. Nespochybniteľne patrí medzi významné kultúrne ustanovizne na Slovensku. Za vyše 50 rokov svojej existencie poskytol priestor tisíckam hudobníkov, spevákov, divadelníkov či tanečníkov, osobnostiam, ktoré výrazne prispeli a prispievajú k rozvoju kultúrneho i spoločenského života. Na Slovensku snáď neexistuje iná budova, ktorou prešlo viac účastníkov kultúrnych podujatí. Sú to státisíce divákov, ktorí majú na PKO len tie najlepšie spomienky, viažu ich k nemu pozitívne emócie a kultúrne zážitky. PKO predstavuje kus histórie Slovenska a pamäti nášho mesta.

Pripomíname, čo všetko bolo v PKO možné využiť až do jeho uzatvorenia:
- plusová bilancia hospodárenia a prevádzky PKO – cca 80 000 € ročne (údaj z MsZ 15. 12. 2008),
- ročne približne 700 - 800 podujatí,
- obrovské prevádzkové priestory vo vlastníctve mesta (Spoločenská sála 1100 m2, Estrádna sála 1281 m2, Malá sála 168 m2, vstupná hala 550 m2, spolu: 3099 m2, cca 3200 až 4300 ľudí),
- na klubovú, krúžkovú a záujmovo-umeleckú činnosť slúžilo 8 miestností s plochou 600 m2,
- okrem toho tam sídlila mestská organizácia BKIS, v ktorej do 31. 12. 2010 pracovalo 62 stálych pracovníkov a pracovníčok v 26 miestnostiach (700 m2).

PKO patrí kultúre a občanom – pokiaľ je mesto vlastníkom budov, PKO môže zarábať na svoju prevádzku!

 

Náhľad fotografií zo zložky PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.