Choď na obsah Choď na menu
 


BAO - list poslancom k PKO 28.5.2015

28. 5. 2015

Iniciatíva Bratislava otvorene, Godrova 3/b, 811 06 Bratislava, info@bao.sk, www.bao.sk, www.facebook.com/bao.sk

Vážená pani poslankyňa,

vážený pán poslanec,

dovoľujeme si vám poslať túto otvorenú výzvu po včerajšej rozprave o PKO k  hlasovaniu o zrušení uznesenia 166/2011.

Chceme na Vás apelovať, aby ste nespravili tie isté chyby ako vaši predchodcovia, ktorí hlasovali bez toho, aby sa zaujímali a vedeli, aké sú potreby a požiadavky občanov a odborníkov.

  1. Pred 10 rokmi verejnosť ani netušila o predaji PKO, a nikto z občanov Bratislavy nevedel, že predajom pozemkov prídu o užívanie PKO. Kupujúci sa zaviazal uzatvoriť zmluvu o prenájme pozemkov za 1 Sk ročne a umožniť prístup ku všetkým stavbám vo vlastníctve hlavného mesta SR Bratislavy pre verejnosť!!!!
  2. Pred 5 rokmi exprimátor Ďurkovský dal vypratať PKO bez akejkoľvek náhrady pre občanov, nepýtal sa verejnosti a ani poslancov, a znemožnil používanie PKO pre akúkoľvek kultúru a spoločenské akcie.,,
  3. Po 10 rokoch chcete nechať zbúrať PKO bez akejkoľvek náhrady a bez verejnej diskusie? Chcete spečatiť bezprávie a svojvôľu,  ktorá sa stala a začala v roku 2005?

Počas 10 ročného trvania tejto kauzy sa občania a odborníci niekoľkokrát jasne vyjadrili, že sú za zachovanie PKO! Či to bola viac ako 10 000-ová petícia za zachovanie, či to bol relevantný prieskum verejnej mienky, worshopy s občanmi a odborníkmi,  alebo deklarácia 300 osobností spoločenského, kultúrneho, vedeckého a politického života za zachovanie PKO.

Aj napriek tomuto hlasu verejnosti chcete podporiť zbúranie PKO?

Súčasný primátor Bratislavy bol zvolený aj preto, lebo jasne deklaroval podporu zachovania PKO. Je možné, aby za 6 mesiacov vo funkcii tak rýchlo zabudol a zmenil názor?

Ako je to možné, že sa nenapĺňajú systematické postupy regulácie územia? Veď v prvom rade sa majú najprv deklarovať záujmy mesta – územným plánom, a až potom búrať, stavať a pod.

Ako je možné, že za 6 mesiacov nebola predložená žiadna právna analýza v záujme zachovania majetku mesta, žiadny návrh na zmenu stavu tejto kauzy v prospech občanov? Že by zámer? A dokonca ani nevieme, čo vlastne developer s divným pôvodom, zamýšľa v tomto území realizovať.

Zbúraním PKO by sa Bratislava posunula na kultúrnu perifériu. Tento fakt Vám môže potvrdiť nielen riaditeľ BKIS, ale každý organizátor kultúrno-spoločenských akcii ako aj kultúrna obec. Za posledných 20 rokov Bratislava postupne stráca verejné priestory: divadlo Stoku, divadlo Astorku, Amfiteáter, PKO a ďalšie. Vašim rozhodnutím o búraní iba potvrdíte tento trend. Negatívom je tiež, že prenajímanie cudzích priestorov na kultúru stojí mesto ďalšie zbytočné financie, hoci PKO by mohlo naďalej zarábať ako to robilo do jeho zatvorenia. Prečo sa hovorí iba o stratách developera, ale nie stratách mesta, ktoré týmto stavom prišlo tiež o nemalé financie. PKO mohlo napríklad okrem kultúry poskytnúť  konferenčné priestory, po ktorých je  hlavne v poslednej dobe veľký dopyt a ktoré sú aj výnosné.

Chceme Vás preto opätovne požiadať, aby záujmy mesta v tomto území najprv zareguloval územný plán a dopravno-kapacitné posúdenie. Následne nech mesto deklaruje stratégiu podpory kultúry a kultúrnych zariadení. PKO je  významná pamätihodnosť, budova,  ktorú odborníci zaradili medzi 300 najpozoruhodnejších diel tvoriacich Register modernej architektúry Slovenska, a ktorá patrí do histórie tohto mesta. Znovu apelujeme, nerozhodujte  po nátlakovom až „mafiánskom“ vydieraní majiteľa pozemku (len) a iracionálnych dohadoch o 30 miliónovej škode. 

za občiansku iniciatívu Bratislava otvorene

Matej Vagač, Soňa Párnická, Ľubica Trubíniová, Hana Fábry, Katarína Šimončičová, Jakub Ďurinda

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Foto PKO


 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.