Choď na obsah Choď na menu
 


TS-Problémom nábrežia je River Park, a nie PKO

10. 3. 2011

Godrova 3/b, 811 06 Bratislava ● tel./fax: 02-5441 3968

e-mail: info@bratislava-otvorene.sk ● www.pko.estranky.sk

 

Problémom nábrežia je River Park, a nie PKO!

Developerská petícia manipuluje 

 

Bratislava, 10. 3. 2011 (BAO) – V poslednom čase sme svedkami masívnej kampane developerov a petície za tzv. „Nové PKO“, ktorá sa valí na verejnosť cez printové a elektronické média. V skutočnosti ide o projekt výstavby komplexu River Park II, ktorý má nadviazať na neslávne známy River Park I, za cenu zbúrania dnešného PKO. Napriek tomu autori petície prevzali viaceré myšlienky i postupy kampane za záchranu PKO, ktorú už roky vedie občianska iniciatíva Bratislava otvorene (BAO). Zjavne preto, aby urobili projekt River Park II stráviteľnejším pre kultúrnu verejnosť.

 

BAO upozorňuje na polopravdy a manipulácie, ktorými aktéri petície za „Nové PKO“ ovplyvňujú verejnú mienku:

A.     Už názov „Petícia za dobudovanie projektu bratislavského nábrežia“ zavádza: O akom projekte je reč? Poznajú ho občania? Prebehla o ňom verejná diskusia? Pár farebných obrázkov ju nenahradí. Nie sú splnené zákonné náležitosti ako napr. územný plán zóny a i. Proces vypracovania a schvaľovania ÚPZ môže úplne zmeniť pohľad na dané územie, priniesť nové prístupy a návrhy.

B.     Bod 1. petície: Dobudovanie bratislavského nábrežia si želá každý občan, poslanec či úradník. Že má slúžiť všetkým občanom je samozrejmosť, ktorá nepotrebuje petíciu. Podstatné je, či bude slúžiť ako verejný priestor aspoň tak, ako za posledných 50 rokov, alebo si ho sprivatizovaný bude uzurpovať úzka skupina majiteľov, ktorí budú určovať, čo sa na nábreží smie alebo nesmie robiť.

C.     Bod 2. „Náhrada“ za PKO nie je ani „plnohodnotná“, ani „racionálna“. Vybudovanie nového zariadenia je podmienené zbúraním súčasného PKO. To sa síce v petícii radšej explicitne nepíše, ale potichu predpokladá. Súčasné PKO má však kapacitu, akú nemá žiadne iné zariadenie v Bratislave a štruktúrou priestorov vytvára ideálne podmienky pre záujmovú umeleckú činnosť, kultúru či spoločenské aktivity všetkých občanov. Tzv. „náhrada“ by mala asi tretinu kapacity PKO, neplnila by všetky jeho dnešné funkcie, nepatrila by mestu, stála by nás všetkých vyše 400 tis. €  a po 20 rokoch by s ňou majitelia naložili tak, ako by chceli iba oni sami.   

D.     Bod 3. Volanie po záujmoch občanov na prvom mieste je výsmechom – aj „vďaka“ takým developerom, ktorí sú zodpovední za katastrofu menom River Park I. Reči o politikárčení sú všeobecne platné v každom čase. O doteraz neznámej občianskej iniciatíve Moderná Bratislava ani tzv. „Novom PKO“ sa však z petície nedozvieme nič.

 

Pochybný je aj spôsob zberu podpisov pod petíciu. Úplne nová iniciatíva Moderná Bratislava musí mať bohatého sponzora, keď si môže dovoliť zbierať podpisy cez masívnu inzerciu a platených brigádnikov. Tí navyše vôbec netušia, pod čo podpisy zbierajú. Z našich osobných skúseností vieme, že platení anketári podávajú zavádzajúce informácie – napr. že ide o rekonštrukciu PKO, a nie jeho zbúranie a pod. Koľko asi stojí takáto kampaň v porovnaní s dobrovoľníckymi aktivitami BAO za zachovanie PKO ako verejného priestoru?

 

V chabo poskladanom petičnom výbore nie je nikto, kto by zodpovedne vedel zhodnotiť kultúrne, spoločenské i historické hodnoty súčasného PKO. Pán Holčík je v tomto smere málo dôveryhodná osoba pre svoje zaujaté a jednostranné výpady proti PKO a časti pamiatkového dedičstva (napr. Železničný sklad na Predstaničnom námestí), alebo pre podporu likvidácie mestotvorných hodnôt Bratislavy, ako napr. kina Mladosť či zelene v historickom centre. Ten istý Štefan Holčík, ktorý v petícii vraví o zadlženej samospráve, v uplynulom období hlasoval s ďalšími poslancami za nevýhodné predaje a zámeny pozemkov, ktorými Bratislava prišla o milióny eur.

 

 Až na niektoré výnimky by sme pozitívne prípady pôsobenia súkromných investícií v Bratislave v prospech občanov a verejných priestorov (o ktorých je reč v tejto developerskej petícii) hľadali dlho. O negatívne príklady naopak nie je núdza: desaťtisíce vyrúbaných stromov, zbúrané historické pamiatky, nezmyselné zahusťovanie, nulová spolupráca s občanmi či zníženie kvality životného prostredia a života ľudí v meste.

 

Aktivisti BAO sú presvedčení, že jedine korektná a otvorená verejná diskusia môže pomôcť revitalizovať dunajské nábrežie v prospech všetkých Bratislavčanov. Tento verejný priestor musí slúžiť všetkým. Má byť prispôsobený potrebám širokej verejnosti a nadväzovať na kontinuitu kultúrneho vývoja Bratislavy. Na rozdiel od doterajších netransparentných a pokútnych praktík v kauze PKO, na ktorých sa spoločne podieľali predstavitelia samosprávy aj súkromného sektora, nové vedenie mesta vytvorilo priestor pre potrebnú verejnú diskusiu o nábreží PKO.

 

Bratislava trpí nekultúrnosťou a diskontinuitným vývojom, pretože si neváži vlastné dedičstvo. Podobne ako dnešné PKO mal byť pred 60 rokmi zbúraný Bratislavský hrad. Značná časť historického mesta s Podhradím padli za obeť štvorprúdovej „modernej“ ceste a mostu naprieč mestom. Za posledných desať rokov nenávratne zmizli kľúčové industriálne pamiatky (Kablo, Danubius, Gumon, Tabaková továreň a mnoho ďalších). Kedy samospráva a developeri pochopia, že nové a moderné nemusí stáť na starom a zbúranom? Históriu a tradície si ctia a uchovávajú v celej Európe!   

 

 

 

Ďalšie informácie:  

www.pko.estranky.sk

Ing. Katarína Šimončičová (MV SZOPK a BAO) - tel. 0902 112 417, mvszopk@internet.sk

Ing. Ľubica Trubíniová (BAO) - tel. 0905 271 888, trubiniova@oad.sk, info@bratislava-otvorene.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.