Choď na obsah Choď na menu
 


Božie mlyny...

14. 1. 2010

Božie mlyny...

 

Bratislavskí mestskí poslanci rozhodli pred Vianocami väčšinou hlasov o tom, že chcú zbúrať PKO. Každý dobrý gazda vie, že keď chce starú chalupu vymeniť za novú, musí si napred zvážiť argumenty za a proti. Musí brať do úvahy hodnotu, stav, obraz a využitie starej chalupy a porovnať ich s jasnou predstavou, hodnotou a možnosťou využitia novej chalupy. Mestský rozpočet je napätý, mesto šetrí. Gazduje. Pritom chce zadarmo darovať budovy, ktoré majú hodnotu prinajmenej kubatúry stavebného materiálu.  Potom si bude prenajímať budovy, ktoré nebudú patriť jemu. Ako to bude splácať?  Na Pamiatkovom úrade SR majú zaznamenané návrhy na zápis budov PKO do zoznamu kultúrnych pamiatok, spolu s odbornou argumentáciou Fakulty architektúry STU. Doteraz nikto na základe týchto návrhov neurobil podrobný výskum budov, ktorý by bol podkladom na súhlas alebo zamietnutie uvedených návrhov. Pamiatkový rad však predbežne osobitným listom žiadal primátora Bratislavy zapísať budovy PKO medzi pamätihodnosti mesta, kým sa vec nevyrieši, aby sa predišlo prípadným škodám. Tento návrh zostal bez ozveny. Doteraz nikto nemá ani šajnu, čo by prípadne v budúcnosti  malo stáť na mieste budov PKO. Čiže porovnávať sa nebude, niet čo. Budovy PKO sú vraj „schátrané“. Ako to, že v takýchto budovách,  údajne polorozpadnutých, úplne popraskaných, s ohrozenou statikou (ktorý „súdny znalec“ sa pod to podpísal?) normálne prebiehajú mnohé masové kultúrne podujatia? Kto si berie na zodpovednosť, že sa tieto budovy znenazdajky zrútia na známych hudobníkov a stovky divákov? Stav PKO je však v skutočnosti úplne super v porovnaní s Redutou, ktorá sa pre ohrozený stav už dávno nevyužíva. Dá mesto zbúrať aj Redutu? Aké má s ňou vlastne plány? Kde je tu logika?

            Rozhodnutie mestských poslancov  o PKO teda stojí doslova na ľufte. Len zbúrať a zbúrať. Ide o to, aby svaly zvíťazili nad rozumom a hŕba peňazí nad dialógom? Budovy PKO boli pôvodne projektované pre Dunajské veľtrhy, čiže pre obchod,  potom majstrovsky prispôsobené pre kultúru. Teraz vyhrajú peniaze nad kultúrou? Chcú poslanci v praxi doslova aplikovať tézy marxizmu-leninizmu o prednosti hmotnej základne  pred nadstavbou? Alebo azda  heslo o víťazstve pravdy a lásky?

            Premení sa Bratislava na Manhattan, Hongkong alebo Singapúr, násilne presadený na breh Dunaja, do kultúrneho prostredia strednej Európy?

 

Igor Thurzo

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.