Choď na obsah Choď na menu
 


PKO: investor mohol búrať

24. 4. 2009

http://bratislava.sme.sk/c/4812164/pko-investor-mohol-burat.html

PKO: investor mohol búrať

STARÉ MESTO. Právna analýza zmluvy, ktorú si dala urobiť redakcia, hovorí, investor nepotrebuje súčinnosť mesta na to, aby začal búrať. Demolačné práce môže teda vykonať aj bez asistencie magistrátu. To je v rozpore s tvrdením primátora Andreja Ďurkovského.

V zmluve spomínaná „nevyhnutná súčinnosť mesta" má byť ponímaná ako záväzok mesta voči Henbury Development umožniť búracie práce. Avšak nie aj povinnosť niečo aktívne vykonať. Zmluva neobsahuje ani povinnosť strán realizovať búracie práce spoločne.

Súd nie je istý

Keď teda investor minulý utorok začal s búraním PKO, zmluvu s magistrátom zrejme neporušil. Spor môže definitívne rozhodnúť len súd, primátor sa však zatiaľ naň neobrátil.

Mesto malo pre investora získať povolenie búrať, a potom, ako ho získa, umožniť mu nasledujúcu súčinnosť: užívanie ciest pri PKO počas demolácie, zabezpečiť odpojenie budov od energií a určiť skládku na stavebný odpad. Po zbúraní malo tiež mesto vymazať PKO z katastra nehnuteľností.

Spor o kompetencii

Zmluvu s Henbury poslanci nevideli a doteraz nevedia, čo obsahuje. Niektorí postup primátora kritizujú. Hovoria, že zmluva sa mala objaviť v zastupiteľstve, ktoré rozhoduje o nakladaní s majetkom.

Taký názor má poslankyňa Helena Doktorovová (v čase hlasovania SDKÚ, dnes OK). Odporuje jej Tomáš Korček (vtedy SDKÚ, dnes OK), ktorý tvrdí, že primátor mal právo podpísať zmluvu aj bez poslancov.

Tomáš Fabor (vtedy SDKÚ, dnes OK) problém nevedel zhodnotiť. „Primátor má určité kompetencie, nemusí si nechať všetko schváliť zastupiteľstvom. Neviem povedať, či zmluva bola tento prípad, nemám o tom dostatok informácií."

 

Poslanci zmenili názor

Mnohí z mestských poslancov, ktorí kedysi hlasovali za predaj pozemkov pod PKO, zmenili názor. Tvrdia, že situácia sa zmenila, preto by sa dnes rozhodli inak.

Za hlasovalo KDH a DS, proti predaju boli alebo sa zdržali poslanci vtedajšej SDKÚ. Zdržali sa aj poslanci ANO, SMK a niektorí nezávislí. Teraz sa poslanci väčšinou zhodujú v názore, že pred štyrmi rokmi hlasovali za predaj, lebo podmienkou bola náhrada za budovy PKO.

Ako jediná z SDKÚ vtedy hlasovala za predaj Tatiana Mikušová (dnes nezávislá kandidátka). Aj ona však názor zmenila.

„V tom čase bola iná atmosféra. Spoliehali sme sa, že vznikne plnohodnotná náhrada - Sklad č. 7." Náhrada za PKO bola podmienkou, preto vraj hlasovala za. „Teraz si myslím, že PKO by sa malo zachovať. Po rekonštrukcii skladu som pochopila, že to nebude dobré riešenie."

Podobne reagovali ďalší piati z poslancov, ktorí vtedy hlasovali za a ešte stále sú v mestskom zastupiteľstve. Dnes ich je z pôvodných 34 už len 14.

 

piatok 24. 4. 2009 | Dorota Kraková, Dagmar Gurová, Milada Čechová, Lucia Tkáčiková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.