Choď na obsah Choď na menu
 


PKO nahradí hala komplexu River Park II

17. 12. 2009

PKO nahradí hala komplexu River Park II (DNES, 17:47)

http://www.bratislavskenoviny.sk/samosprava/pko-nahradi-hala-komplexu-river-park-ii.html?page_id=146522

Park kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave by mala nahradiť nová hala pre približne tisíc návštevníkov. Tá by mala byť súčasťou plánovaného komplexu River Park II. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci.

Bratislavskí poslanci totiž schválili nájom

tejto sály na 20 rokov, ročne by zaň pritom malo hlavné mesto zaplatiť 466 480 eur. Podľa primátora mesta Andreja Ďurkovského však "prichádza realita stavby do úvahy" až po všetkých konaniach, teda územnom a stavebnom, nasledovať bude samotná výstavba a kolaudácia budovy. Podľa neho teda najskôr o dva až tri roky. "Nájomné bude v tom čase výhodné.Teraz je akceptabilné, v tom čase bude výborné," povedal na brífingu Ďurkovský.

 

Na otázku, či teda dnešné rozhodnutie zastupiteľstva znamená búranie PKO, neodpovedal jednoznačne. Investor sa totiž môže podľa neho rozhodnúť aj pre obstavanie haly či iné architektonické riešenie. Musí to však byť v súlade s územným plánom mesta. Kedy by mohol investor predložiť možný budúci vzhľad komplexu, nie je zatiaľ známe. Isté je len to, že pôvodný projekt River Park II. bude musieť prejsť zmenami, keďže nepočítal s výstavbou tejto haly. Agentúre SITA sa zatiaľ nepodarilo získať stanovisko majiteľa pozemkov pod PKO - spoločnosti Henbury Development, s.r.o.

Do šiestich mesiacov od dnešného rozhodnutia poslancov by sa mala podpísať zmluva o budúcej nájomnej zmluve. V opačnom prípade uznesenie zastupiteľstva stratí platnosť. Ďalšou z podmienok

rozhodnutia poslancov je, že stavba by sa mala kolaudovať do piatich rokov od ich dnešného rozhodnutia. Výstavbu komplexu bude platiť

investor, okrem toho by mala byť zrekonštruovaná promenáda. Jej obnova sa zatiaľ neuskutočnila, pritom sa o nej hovorilo pri predaji mestských pozemkov pod PKO. Investorov mal totiž časť peňazí za pozemky zaplatiť práve formou rekonštrukcie promenády. Vybudovaním novej haly a rekonštrukciou promenády bude podľa primátora "celý problém doriešený." Počas výstavby River Park II sa mestské aktivity presunú do Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava, Národného tenisového centra a Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

Kauza PKO si opäť vyžiadala "dlhšiu" diskusiu. Poslanci primátora kritizovali okrem iného za to, že materiály znova predkladá na poslednú chvíľu, teda v deň rokovania. Primátor to odôvodnil tým, že rokoval s investorom "do včera, aj po telefonickej linke." Investor podľa neho nesúhlasil s niektorými podmienkami, ktoré navrhovalo vedenie mesta, napríklad výmenu pozemkov. Predložením materiálu vyhovel aj požiadavke mnohých poslancov, napríklad mestského poslanca a zároveň petržalského starostu Milana Ftáčnika, ktorý dlhodobo požadoval predloženie návrhu postupu mesta v tejto kauze. Tá sa na zastupiteľstve "ťahá" od apríla. Poslankyňa Ľudmila Farkašovská v súvislosti s materiálom poznamenala, že ide o "darček pre občanov pod stromček

."

Mestské zastupiteľstvo zároveň získalo zámenou pozemky pri Starom moste v Petržalke od spoločnosti Popper Capital, s.r.o. Mesto chce totiž vlastniť pozemky pre prípadnú výstavbu multifunkčného kultúrno-spoločenského centra. Ide o pozemky za hrádzou, teda mimo záplavového pásma. Územný plán tu umožňuje výstavbu nového centra. Pozemky sa spomínali v súvislosti s výstavbou LIDO parku. Mesto sa "vzdalo" pozemkov pri Moste Apollo.

(sita)

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.