Choď na obsah Choď na menu
 


O PKO sa vraj intenzívne rokuje

10. 11. 2009
http://bratislava.sme.sk/c/5102211/o-pko-sa-vraj-intenzivne-rokuje.html

O PKO sa vraj intenzívne rokuje

Stavebný úrad stále nedostal od magistrátu žiadosť o zrušenie búracieho povolenia na Park kultúry. Primátor tak mal podľa poslancov urobiť do konca októbra.

STARÉ MESTO. Primátor Andrej Ďurkovský zrejme nedodržal ďalší termín. Podľa uznesenia, ktoré poslanci prijali po začatí búrania PKO v apríli, mal okamžite požiadať o zrušenie búracieho povolenia. Po niekoľkých nedodržaniach termínu bol ten zatiaľ posledný predĺžený do konca októbra.

Stavebný úrad Starého Mesta informoval, že žiadnu takúto žiadosť ku dňu 31. októbra, ani neskôr, neevidujú. Povedala to hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová.

Zároveň potvrdila aj hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová, že primátor ešte o zrušenie nepožiadal.

Mimo zákona

PKO má katastrálne na starosti práve Staré Mesto, hoci ak by sa konanie ohľadom zrušenia búracieho povolenia uskutočnilo, mestská časť by bola aj jeho účastníkom, aj by vo veci rozhodovala.

Na možný stav mimo zákona v tejto kauze upozorňuje už od začiatku primátor aj starosta Starého Mesta Andrej Petrek. Primátor sa obáva, že ak by vypovedali zmluvu a zrušili búracie povolenie, podľa právnej analýzy by to mohlo mať pre mesto zlé následky.

Ak by sa búracie povolenie aj podarilo zrušiť, investor by si zrejme nárokoval náhradu škody.
Podozrenie na protiprávne konanie mali dokonca aj aktivisti, ktorí si mysleli, že investor náhlym búraním ohrozil okolie. V PKO sa totiž v tom období hralo divadlo a nacvičovali tu tanečníci. Polícia nedávno stíhanie zastavila s tým, že nijaký trestný čin sa nestal.

Intenzívne sa rokuje

Prečo primátor o zrušenie búracieho povolenia ešte nepožiadal, nie je známe. „So spoločnosťou Henbury Development prebiehajú intenzívne rokovania," povedala hovorkyňa primátora. Tými poverili primátora poslanci, aby sa našla alternatíva k búraniu. Ako sa rokovania vyvíjajú, nie je známe, prebiehajú za zatvorenými dverami.
Pôvodne, na jar sa malo mesto pokúsiť pozemky pod PKO odkúpiť od firmy naspäť, tá si vypýtala skoro trojnásobnú sumu oproti tej, za ktorú pozemky v roku 2005 kúpila. Sútaž na predaj vtedy neprebehla.

Ako povedala Szabóová pre agentúru Sita, rokovania teraz za mesto vedie riaditeľka magistrátu Anna Pavlovičová. Výsledok rozhovorov by mal byť podľa agentúry známy čoskoro a magistrát ho predloží poslancom na jednom z nasledujúcich zasadnutí zastupiteľstva.

Ján Krnáč z Henbury Development povedal, že rokovania sú intenzívnejšie ako v minulosti.
„Stretávame sa často," povedal. Konkretizovať to nechcel, rovnako ako detaily rozhovorov.

 

utorok 10. 11. 2009 | Dorota Kráková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

PKO je mestské, budovy pod ním patria súkromníkovi. Mesto a investor sa teraz snažia dohodnúť.

PKO je mestské, budovy pod ním patria súkromníkovi. Mesto a investor sa teraz snažia dohodnúť.

Foto: SME – PETER ŽÁKOVIČ

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.