Choď na obsah Choď na menu
 


Mesto požiadalo o predĺženie povolenia búrať

15. 4. 2009
http://bratislava.sme.sk/c/4391997/pko-mesto-poziadalo-o-predlzenie-povolenia-burat.html

PKO: Mesto požiadalo o predĺženie povolenia búrať

STARÉ MESTO. Mesto včera požiadalo stavebný úrad Starého Mesta o predĺženie búracieho povolenia na budovy PKO. Potvrdila to hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová.

"Požiadavka je, aby platilo do konca roka 2011. Tak aby mesto stihlo vyriešiť to, čo potrebuje a rokovalo o budúcnosti PKO," dodala. Či bude povolenie predĺžené do dnešnej 16.00, kedy má mestu vypršať ultimátum, nevedela povedať.

Požiadavku predĺžiť povolenie, ktoré platí len do nedele, vzniesol majiteľ pozemkov pod budovami včera. Po tom, ako začal s búraním estrádnej haly.

Mesto búranie zastavilo po asi troch hodinách s tým, že urobí všetko pre to, aby sa v búraní nepokračovalo. Henbury Development oznámilo ešte včera, že ak mesto nesplní ich požiadavku, búrať sa bude ďalej.

Dnes na predpoludňajšom krátkom brífingu primátor Andrej Ďurkovský oznámil, že zástupcovia Henbury Development na dohodnuté ranné rokovanie "nedostali". Požiadal mestskú políciu, aby priestor PKO uzavrela a nedovolila pokračovať v búraní. Žiada developera, aby dal priestor do zajtrajšieho rána do prevádzkyschopného stavu, zajtra sa tu má konať koncert Collegium Musicum. Ak naopak developer nesplní toto a situácia sa neupokojí, primátor novinárom povedal, že "takíto developeri to budú mať v meste veľmi ťažké, to vám dopredu hovorím".

"Neplnenie týchto požiadaviek bude mať dôsledky. Aj pre viacerých developerov, nie len pre jedného. Mesto výrazne sprísni podmienky na vydávanie stanovísk k investičným zámerom," povedal Ďurkovský s tým, že ak sa situácia nevyrišei tento týždeň, mesto pristúpi k reštrikciám a bude tento problém riešiť celomestsky.

Primátor tiež žiada, aby spred budov PKO zmizol plot a povedal, že na dvojstranné rokovania, ktoré požaduje investor namiesto trojstranných, si on prizve na svoju stranu aktivistov. Henbury totiž v minulosti  zrušilo účasť na rokovaniach práve kvôli tomu, že nechceli na nich aktivistov za zachovanie budov.

Pozemky pod PKO mesto predalo pred štyrmi rokmi, aktivisti predaj spochybňujú a označujú ho za netransparentný. Nekonala sa obchodná verejné súťaž a podľa aktivistov cena bola taká nízka, že sa to dá pokladať za neoprávnenú štátnu pomoc.

S primátorom sa aktivisti stretli až tento rok v marci, vtedy sa postoj mesta zmenil. Hoci v minulosti mesto požiadalo o povolenie PKO zbúrať, primátor teraz oznámil, že sa pokúsi o spätné odkúpenie pozemkov. Henbury si ale zažiadalo trikrát takú cenu, za akú pozemky kúpilo.

V tom čase už podľa investora mestu vypovedali nájomnú zmluvu na PKO, pretože "ani pri najlepšej vôli už ďalej nemôžme byť rukojemníkom hlavného mesta a mestskej časti Staré Mesto". Henbury tu chce stavať spolu s J&T, čo bude na pozemkoch ešte nie je známe, pracovne sa projekt nazýva River Park II., rovnako ako susedný projekt pri PKO, ktorý je pred dokončením, stavia ho J&T.

Henbury sa k celej veci vyjadrí popoludní, o 16.00 majú mať tlačovú konferenciu.

streda 15. 4. 2009 12:16 | Dorota Kraková
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.