Choď na obsah Choď na menu
 


Mesto bude rokovať 30. apríla o náhrade za PKO

28. 4. 2009

Mesto bude rokovať 30. apríla o náhrade za PKO

BRATISLAVA. O možnostiach riešenia náhrady za súčasný Park kultúry a oddychu (PKO) bude 30. apríla rokovať bratislavské mestské zastupiteľstvo (MsZ). V materiáli na oficiálnej stránke magistrátu sa v návrhu uznesenia píše, že poslanci berú na vedomie návrh riešenia v troch alternatívach.

Prvou je ponuka investora Henbury Development s.r.o., ktorý vlastní pozemky pod PKO. Mestu ich chce spätne odpredať za 24,7 milióna eur (744,1 milióna Sk), v cene sú zohľadnené ďalšie náklady, ktoré súvisia s uplatnením vlastníckeho práva.

Druhou možnosťou sú dve ponuky od Ballymore Danube, s.r.o, a to nájom časti budovy City Auditórium Bratislava s podmienkami, ako boli definované v uzneseniach MsZ z rokov 2006 a 2007. Ďalšou možnosťou je, aby mesto kúpilo budovu s pozemkom za šesť miliónov eur (180,75 milióna Sk) bez DPH s podmienkami v ponuke.

Obsahom tretej alternatívy je okrem iného, že Popper Capital, s.r.o. postaví novú multifunkčnú halu Lido Park Bratislava v Petržalke a zamení ju za dom s pozemkom na Zámočníckej ulici. Cenu za nehnuteľnosť splatí firma výstavbou multifunkčnej haly a rozdiel hodnoty zamieňaných nehnuteľností mesto doplatí firme v súlade so znaleckými posudkami. Cena haly bude maximálne 10 miliónov eur (301,26 milióna Sk) bez DPH.

Téma zachovania objektu PKO je aktuálna po tom, ako ho majiteľ pozemkov začal 14. apríla búrať, platnosť búracieho povolenia sa skončila 19. apríla. Mesto požiadalo o predĺženie jeho platnosti do konca roka 2011 a investor zastavil demoláciu a narušené časti Estrádnej haly PKO opravil. Hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová pre TASR 23. apríla povedala, že mesto predlžením búracieho povolenia získalo čas na rokovanie s investorom.

Aktivisti z Občianskej iniciatívy Bratislava otvorene nesúhlasia s búraním. Majú podozrenie zo zákulisnej hry v kauze začatia búrania PKO, ku ktorému došlo počas prevádzky v objekte. Vyzvali primátora Andreja Ďurkovského, aby právne zakročil voči investorovi.

Firma uzavrela s mestom zmluvu o prevode pozemkov 27. februára 2006. V júni 2006 podpísali zmluvu o spolupráci pri búraní. Pozemky s rozlohou 29.400 štvorcových metrov za takmer 9,33 milióna eur (281 miliónov Sk) predalo MsZ investorovi v roku 2005 vecným plnením tak, že na pozemkoch mesta postaví promenádu, ktorú mu po kolaudácii odovzdá. Firma kúpila pozemky pod PKO so zámerom zrealizovať plánovanú výstavbu multifunkčných objektov, ktoré by sa nemali v princípe líšiť od návrhu dizajnovej štúdie.

Najcennejšími časťami PKO sú výtvarné diela Janka Alexyho, Tibora Bártfaya a ďalšie umelecko-výtvarné objekty. Stavbu realizovali v rokoch 1940 až 1948, v roku 1975 pristavali oceľové pavilóny. PKO je známym dejiskom Bratislavských jazzových dní, plesov, koncertov, medzinárodných výstav a iných podujatí.

utorok 28. 4. 2009 8:33 | Copyright © TASR 2009
http://bratislava.sme.sk/c/4818434/mesto-bude-rokovat-30-aprila-o-nahrade-za-pko.html

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.