Choď na obsah Choď na menu
 


Magistrát_ Nespájajme Lido park a PKO

1. 7. 2009

http://bratislava.sme.sk/c/4914111/magistrat-nespajajme-lido-park-a-pko.html

 

Magistrát: Nespájajme Lido park a PKO

Mesto oznámilo, že projekt Lido Park nemá byť náhradou za Park kultúry a oddychu.

BRATISLAVA. Ani takmer tri mesiace od búrania Parku kultúry a oddychu nie je jasné, ako sa situácia s priestorom bude ďalej vyvíjať. A zrejme do septembra to ani jasné nebude. Vyplýva to z materiálov, ktoré zajtra prerokujú mestskí poslanci.

Primátor Andrej Ďurkovský si chce vypýtať dlhší čas na splnenie toho, k čomu ho v apríli zaviazali poslanci.

Termín splnenia uznesenia, podľa ktorého má okamžite žiadať zrušenie búracieho povolenia na budovy PKO, má byť po novom 31. august. Ako dôvod primátor uvádza, že právna analýza k stavu veci, ktorú si dal vypracovať, sa ešte posudzuje.

Dva body o parku

O PKO sa bude hovoriť aj v súvislosti s ďalšími bodmi rokovania. Na programe sú dva materiály, ktoré s ním majú súvis. Rozhodnúť sa má o spätnom výkupe pozemkov pod PKO od majiteľa Henbury Development.

Predpokladá sa, že poslanci budú proti, developer si totiž vypýtal trojnásobok sumy, za akú pozemky pred štyrmi rokmi kupoval – takmer 25 miliónov eur. Dôvodom má byť ušlý zisk a doterajšie náklady.

Ďalším bodom je multifunkčná hala Lido Park, ktorú by mal vybudovať súkromník a potom ju predať mestu. Projekt sa doteraz uvádzal ako jedna z možných náhrad PKO. V pondelok magistrát oznámil, že projekt už s PKO nič nemá.

Lido nie je PKO

„Zámer možnej výstavby Lido Parku nemožno spájať s problematikou PKO. To naďalej slúži svojmu účelu a bude do chvíle, kým sa nevyrieši jeho budúcnosť,“ oznámila hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová. Ako dôvod výstavby Lido Parku hovorkyňa uviedla, že mesto potrebuje „pre zabezpečenie spoločenskej objednávky ďalší moderný a kvalitný priestor“. Ten má byť podmienkou na „dôstojné zastrešenie kultúrnych aktivít, ktorých je v Bratislave z roka na rok čoraz viac“.

Halu má vybudovať developer Popper Capital v Petržalke v budúcom celomestskom centre pri Dunaj, mesto by za ňu neskôr zaplatilo najviac 10 miliónov eur bez DPH (300 miliónov korún) a kúpilo by aj pozemky, na ktorých by stála. Pozemky pritom mesto už raz vlastnilo a vymenilo si ich práve s Popperom za iné, dôležité pre stavbu električky do Petržalky.

Obe témy – Lido Park aj spätný výkup – boli ešte donedávna súčasťou jedného materiálu o možnej budúcnosti PKO spolu so Skladom č. 7 v Eurovei. O sklade sa zajtra podľa programu hovoriť nemá, hoci podľa magistrátu je stále jednou z navrhovaných alternatív riešenia budúcnosti PKO.

 

Poslanci a park

 

Budúcnosť PKO mestské zastupiteľstvo rozoberalo  od apríla. Prvýkrát to bolo 2. apríla, keď sa hovorilo o spätnom odkúpení pozemkov pod PKO. Primátor požiadal, aby sa materiál odložil.

Druhýkrát sa hovorilo o PKO 30. apríla po náhlom búraní budov. Poslanci zaviazali primátora, aby okamžite požiadal zrušiť búracie povolenie na budovy. Chceli, aby im magistrát poskytol všetky dokumenty týkajúce sa PKO. O mesiac, 28. mája na rokovaní Ďurkovský oznámil, že tak ešte nespravil. Dal si vyhotoviť právnu analýzu, či tak môže spraviť bez negatívnych následkov. Analýza potvrdila, že nemôže. Keďže ju poslanci dostali tesne pred rokovaním, rozhodnutie o ďalšom osude PKO sa znova odložilo.

„Verím, že v júli dostaneme odpovede na otázky, aká je vlastne stratégia primátora. Dodnes to neviem,“ povedal v máji starosta Petržalky Milan Ftáčnik.

 

Dorota Kráková

 

 

streda 1. 7. 2009 | Dorota Kraková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.