Choď na obsah Choď na menu
 


Búracie povolenie pre PKO stále nikto nezrušil

5. 11. 2009

 

 

http://bratislava.sme.sk/c/5096533/buracie-povolenie-pre-pko-stale-nikto-nezrusil.html

Búracie povolenie pre PKO stále nikto nezrušil

BRATISLAVA. Búracie povolenie pre Park kultúry a oddychu v Bratislave je stále platné. Stavebný úrad v Starom Meste doteraz neeviduje žiadnu žiadosť o jeho zrušenie či pozastavenie. Pre agentúru SITA to dnes potvrdila staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová. Primátor mesta

Andrej Ďurkovský mal pritom podľa aprílového rozhodnutia mestských poslancov požiadať o jeho zrušenie okamžite. Na nátlak investora bolo totiž predĺžené do konca roka 2011.

Magistrát si dal namiesto toho vypracovať právnu analýzu. Podľa nej sa neodporúčajú navrhované kroky, ani vypovedanie zmluvy so spoločnosťou Henbury Development, s.r.o. Problematika PKO sa odvtedy v mestskom parlamente niekoľkokrát odkladala. Status quo zostal aj po septembrovom zastupiteľstve. Vtedy poslanci ani nezrušili svoje aprílové rozhodnutie, ani nerozhodli o jeho zmene.

O zrušenie nikto nepožiadal

Na otázku médií, prečo primátor stále nepožiadal o zrušenie búracieho povolenia, magistrát neodpovedal. Nezodpovedaná zostala aj otázka, či a kedy tak plánuje spraviť. Hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová však uviedla, že primátor sa v súvislosti s problematikou PKO stretol a rokoval so spoločnosťou Henbury Development ako majiteľom pozemkov pod PKO. Tie mesto v minulosti predalo, po nátlaku verejnosti sa vedenie mesta rozhodlo, že ich získa späť.

Primátor na stretnutí zároveň oznámil, že rokovanie preberie riaditeľka magistrátu Anna Pavlovičová. "Momentálne sa vedú veľmi intenzívne rozhovory. Ich výsledok bude známy už čoskoro a bude predložený na jedno z nasledujúcich zastupiteľstiev," uviedla pre agentúru SITA Szabóová. Spoločnosť Henbury Development prisľúbila stanovisko.

Patový stav od apríla

Investorská spoločnosť Henbury Development, s.r.o. začala 14. apríla búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011. Vlastníkom pozemkov je od leta 2005 spoločnosť Henbury Development, tá ich prenajímala mestu za symbolických 0,033 eura (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca tohto roka. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. eur v roku 2005.

Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra. Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. eur, čo sa mestu zdalo premrštené a neprimerané. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. Kauza PKO sa na mestskom zastupiteľstve "ťahá" od konca apríla.

Predaj pozemkov pod PKO

30. júna 2005 -

Bratislavskí poslanci rozhodli o tom, že mesto Bratislava predá pozemky v areáli Parku kultúry a oddychu (PKO). Pozemky s rozlohou vyše 13 tisíc štvorcových metrov predalo mesto spoločnosti Henbury Development, s.r.o. za takmer 281 mil. korún. Spoločnosť tu chcela podľa návrhu investovať do projektu revitalizácie dunajského nábrežia s cieľom vybudovať multifunkčné rezidenčné centrum s mestskou polyfunkciou. Mesto predalo aj pozemky pod budovami PKO, spoločnosti Henbury malo za ich užívanie platiť korunu ročne.

5. júla 2005 -

Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody (SZOPK) a krajiny vyjadril znepokojenie nad rozhodnutím poslancov mestského zastupiteľstva v Bratislave predať pozemky pod PKO. Mesto podľa nich predalo pozemky na lukratívnom území pri nábreží vopred vybratému záujemcovi, bez vyhlásenia súťaže. Týmto spôsobom nezistilo reálny záujem investorov a ani najvyššiu ponuku.

14. júla 2005 -

Primátor Andrej Ďurkovský sa ohradil voči tomu, že by poslanci predajom pozemkov v areáli a pod PKO porušili pravidlá. Podľa neho mesto v tomto prípade nezaväzovalo žiadne pravidlo, ktoré by určovalo vyhlásenie verejnej súťaže.

2.6.

2006 - Henbury Development uzatvorila s Hlavným mestom zmluvu o spolupráci pri búraní. Zaviazala sa na vlastné náklady zabezpečiť asanačné práce.

6. septembra 2006 -

Bratislavský magistrát informoval o tom, že PKO by mali zbúrať najskôr v roku 2009, dovtedy by jeho priestory mali aj naďalej slúžiť kultúrnym podujatiam. Mesto síce pozemky pod PKO predalo, sťahovať sa odtiaľ bude až po zrekonštruovaní bývalej budovy admirality a výstavbe novej haly na bratislavskom nábreží neďaleko novostavby SND, kde spoločnosť Ballymore buduje nové mestské centrum Eurovea, informovala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. Mesto si podľa nej bude priestory prenajímať, v zrekonštruovanej budove admirality chce organizovať menšie kultúrne akcie a výstavy, v priľahlej hale s kapacitou pre vyše tisíc návštevníkov by mali byť väčšie podujatia a koncerty.

10. októbra 2007 -

Predstavitelia developerskej spoločnosti Ballymore Properties informovali o tom, že nové City Auditórium, ktoré vznikne v zrekonštruovanej historickej budove Skladu číslo 7 (známom aj ako budova Admirality) na ľavom brehu Dunaja v Bratislave, by mali pre verejnosť otvoriť v roku 2010. Nové priestory sa tak stanú náhradou za pomaly zanikajúci Park kultúry a oddychu v tesnej blízkosti budúceho komplexu River Park. City Auditórium sa bude nachádzať v strešnej nadstavbe rekonštruovanej budovy. Membránová stavba bude pokrytá technickou fóliou, ústredná vežička budovy však bude zachovaná.

24. septembra 2008 -

Aktivisti z občianskej iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) vyzvali primátora Andreja Ďurkovského k verejnej diskusii o budúcej podobe Parku kultúry a oddychu. Aktivisti primátora tiež požiadali, aby dal verejný prísľub, že nepožiada o nové povolenie na zbúranie PKO, aby garantoval, že unikátny priestor PKO a kultúrna história tohto miesta sa zachovajú a aby mesto zapísalo PKO do zoznamu pamätihodností.

2. októbra 2008 -

Mikuláš Huba zo Spoločnosti pre trvalo udržateľný život v SR vyhlásil, že zbúraním PKO na nábreží v Bratislave príde mesto o pamätihodnosť a súčasne aj o technickú pamiatku. Je totiž presvedčený, že plánmi mesta sa znehodnotí aj náhrada za PKO, ktorou je Auditórium, teda bývalý Sklad číslo 7 (budova admirality) pri vznikajúcom komplexe Eurovea. Zrekonštruované priestory historickej budovy by sa spolu s plánovanou strešnou nadstavbou Auditória v tvare akejsi bubliny mali postupne premeniť na nové kultúrne centrum hlavného mesta. "Vytvorenie bubliny na technickej pamiatke znamená vizuálne znehodnotenie tejto pamiatky," skonštatoval pre agentúru SITA Mikuláš Huba.

29. októbra 2008 -

Aktivisti požiadali zaradiť bratislavský PKO do zoznamu pamätihodností hlavného mesta. Ako agentúru SITA v utorok informovala Katarína Šimončičová z Občianskej iniciatívy Bratislava otvorene. "PKO sa napriek svojej nespornej kultúrno-historickej a architektonickej hodnote nedostal na zoznam pamätihodností mesta. Deje sa to aj napriek upozorneniu najvyššieho úradu na ochranu pamiatok v Slovenskej republike - Pamiatkového úradu SR, ktorý navrhol vyhlásiť PKO za pamätihodnosť hlavného mesta," konštatuje.

26. februára 2009

- O budúcnosti PKO v Bratislave by sa malo opäť hovoriť v druhej polovici marca v Primaciálnom paláci. Prisľúbil to primátor Andrej Ďurkovský a zároveň opätovne deklaroval, že PKO sa zachová dovtedy, kým nebude mať mesto adekvátnu náhradu. Vidí niekoľko možných riešení. V prvom rade je to vybudovanie novej, modernej budovy zodpovedajúcej nárokom pre kultúrne a spoločenské podujatia. Ako druhá možnosť sa javí zachovanie súčasného PKO, túto možnosť presadzujú aktivisti. Podľa Ďurkovského je to možné, ale náročné, keďže by v takomto prípade bolo potrebné prestavať celý areál a z PKO vytvoriť dôstojné miesto na reprezentáciu hlavného mesta. Aktivisti však argumentujú, že súčasné PKO je najlukratívnejší kultúrny priestor, typická pamätihodnosť Bratislavy, "aj keď nejde o mimoriadnu pamiatku".

marec 2009

- Henbury Development vypovedá mestu nájomnú zmluvu, podľa hovorkyne Soni Potheovej s cieľom upozorniť na závažnosť situácie a aby primäla mesto k riešeniu. Na pozemkoch plánuje stavať. Výpovedná doba podľa investora uplynula 31.03.2009. Podľa investora mesto upozornili, aby priestory vypratali.

24. marca 2009 -

Primátor Andrej Ďurkovský oznámil, že mesto Bratislava zvažuje spätné odkúpenie pozemkov pod PKO. Aká je pravdepodobnosť, že investor bude s návrhom súhlasiť, Ďurkovský odhadnúť nevedel. Podľa neho už mesto investorskú spoločnosť oslovilo, oficiálnu odpoveď však zatiaľ nedostalo.

8. apríla 2009 -

Primátor Ďurkovský oznámil, že je pre neho neprijateľná suma 24,7 mil. eur, ktorú investor požaduje za pozemky pod PKO. V roku 2005 ich od mesta kúpil za 9,33 mil. eur. Naďalej však deklaroval záujem mesta o pozemky.

14. apríla 2009 -

Investorská spoločnosť Henbury Development, s.r.o. začala búrať Park kultúry a oddychu na bratislavskom nábreží. Búranie neskôr na nátlak mesta prerušila do 15. apríla s podmienkou, že docieli predĺženie búracieho povolenia, ktoré platí do 19. apríla.

(sita, dot)

štvrtok 5. 11. 2009 14:18

| Copyright © SITA 2009 © 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

 

 

 

 

Čítať celú diskusiu: počet reakcií: 5

Najnovšie príspevky:

05.11.2009 17:33 - .....

05.11.2009 16:39 - čítať zákony treba

05.11.2009 16:34 - kto

05.11.2009 15:42 - Nedá sa zrušiť platné povolenie.

05.11.2009 15:16 - .....

+ Pridať reakciu

 

Náhľad fotografií zo zložky Buranie PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.