Choď na obsah Choď na menu
 


Bratislavske noviny k PKO

4. 2. 2010

Bratislavské Noviny | 4.2.2010 | 02 | Radoslav Števčík

PKO, občania, primátor a poslanci mesta

http://www.bratislavskenoviny.sk/buxus/lib/print_page/print_page.php

 

Slovo k veci

 

Osud Parku kultúry a oddychu sa stáva predmetom politického boja. Napriek tomu, že komunálne voľby budú až koncom roka, už teraz neúspešní kandidáti spred štyroch rokov využívajú PKO ako hlavnú zbraň v blížiacom sa predvolebnom boji. Nateraz ako občianski aktivisti.

 

Okolo PKO je uplynulých dvanásť mesiacov nebývalý rozruch. A to aj napriek tomu, že o jeho osude rozhodli mestskí poslanci v predchádzajúcom volebnom období. Tí súčasní si to spoločne s primátorom mesta “vyžrali\" aj za nich.

 

Aj preto sa zrejme vedenie mesta rozhodlo v decembri dať za kauzou PKO definitívnu bodku. Primátor v situácii, keď pozemky sú už takmer päť rokov predané a ich vlastník má v rukách platné búracie povolenie, predložil návrh možného riešenia. Možného v medziach, ktoré stanovujú vlastnícke vzťahy a rozpočet mesta. Tento návrh získal podporu väčšiny poslancov. A výsledok? Kultúra a oddych zostanú na dunajskom nábreží, genius loci PKO bude zachovaný, dostane len nový šat. Občianskym aktivistom a neúspešným kandidátom na mestských a župných poslancov to však nestačí. Akoby nevnímali realitu, stále trvajú na svojom. Primátor a poslanci nezachránili PKO a najlepšie by podľa nich urobili, keby odstúpili.

 

Riešenie, pre ktoré sa rozhodli mestskí poslanci, nie je určite to najlepšie. Zrejme by sa našli desiatky lepších. Aj v samospráve však platí, že najlepšie sú len tie riešenia, ktoré získajú väčšinu. Predchádzajúce mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO. To súčasné rozhodlo, že bratislavská kultúra zostane na nábreží aj po zbúraní estrádnej a spoločenskej sály. Samospráva už zrejme nemôže urobiť viac. Ani tá súčasná, ani tie budúce.

 

Aký bude osud PKO, rozhodne vlastník pozemkov pod nim. Ten chce údajne Bratislavčanom vrátiť sochu Márie Terézie. Obyvatelia mesta by však určite ocenili viac, keby im nechal aspoň časť starého PKO.

 

 

Bratislavské Noviny | 4.2.2010 | 02 | (brn)

Osud PKO je už asi definitívne uzavretý

http://www.bratislavskenoviny.sk/samosprava/osud-pko-je-uz-asi-definitivne-uzavrety.html?page_id=152181

 

BRATISLAVA

 

Poslanci mestského zastupiteľstva na poslednom zasadnutí odmietli návrh na zrušenie decembrového uznesenia, že mesto si prenajme jednu sálu v budúcom komplexe River Parku II v súčasnom areáli Parku kultúry a oddychu (PKO).

 

Podľa tohto uznesenia si mesto má prenajať sálu na dvadsať rokov za ročný nájom 466 480 eur. Za zrušenie decembrového uznesenia hlasovalo 9 poslancov, 4 boli proti a 36 sa hlasovania zdržalo.

 

Zastupiteľstvo však zrušilo svoje uznesenia z minulého roka, ktorými mestskí poslanci zaviazali primátora Andreja Ďurkovského (KDH) urobiť kroky súvisiace s PKO. Išlo napríklad o predloženie informácie, ako chce mesto ďalej riešiť PKO. Zároveň mal požiadať Stavebný úrad v Starom Meste o zrušenie búracieho povolenia pre PKO. Primátor mal predložiť aj dokumenty súvisiace s predajom pozemkov pod PKO, či urobiť všetky právne kroky na vypovedanie zmluvy o spolupráci so spoločnosťou Henbury Development z júna 2006.

 

Podľa iniciatívy Bratislava otvorene je výsledok jasný - ešte pred pár rokmi mesto vlastnilo celé nábrežie aj s výborným areálom, kde mohlo organizovať kultúrne, spoločenské a športové aktivity, aké len chcelo - stačilo sa oň len riadne starať. Dnes už mesto podľa nich už nemá pozemky, onedlho ani budovy a celú sumu, ktorú dostalo za PKO, minie na dvadsaťročný prenájom novej, menšej a nevýhodnejšej haly.

 

Vlastníkom pozemkov pod PKO je spoločnosť Henbury Development od leta 2005, mestu ich doteraz prenajímala za symbolických 0,033 eura. Pozemky pod PKO predali bývalí mestskí poslanci v predchádzajúcom volebnom období za 9,33 milióna eur. Pri predaji pozemkov pred takmer piatimi rokmi sa rátalo s tým, že existujúce budovy PKO budú zbúrané.

 

Vlastník pozemkov pod PKO sa s výstavbou komplexu River Park II neponáhľa, mešká totiž výstavba prvej časti River Parku a kríza zabrzdila väčšinu stavebnej činnosti v meste. Termín zbúrania budovy PKO preto nie je ešte známy.

 

 

Ftáčnik: Primátor chce zamiesť PKO pod koberec (DNES, 13:00)

http://www.bratislavskenoviny.sk/samosprava/ftacnik-primator-chce-zamiest-kauzu-pko-pod-koberec.html?page_id=152195

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský chce zamiesť kauzu Parku kultúry a oddychu (PKO) pod koberec, myslí si mestský poslanec a zároveň petržalský starosta Milan Ftáčnik. Je však presvedčený, že sa mu to nepodarí. Ftáčnik tak reagoval na posledné udalosti na rokovaniach mestského zastupiteľstva v súvislosti s kauzou PKO.

Najprv poslaneckým plénom prešiel primátorov návrh, aby si hlavné mesto prenajímalo sálu pre približne tisíc ľudí v budúcom komplexe River Park II. Nájom má byť na 20 rokov, ročne by zaň malo mesto zaplatiť 466 480 eur. Následne väčšina poslancov rozhodla, že sa zrušia všetky uznesenia v súvislosti s PKO, ktoré prijali ešte v minulom roku, ale ich plnenie bolo niekoľkokrát odložené a doteraz sa ich nepodarilo splniť.

Ftáčnik je presvedčený, že sa niekto zbytočne ponáhľal a konanie primátora ho prekvapilo. "Snaží sa vyriešiť kauzu okolo PKO spôsobom, ktorý je rýchly, ale nie je dostatočne zdôvodnený. Na jednej strane hovoril, že chce zachovať PKO. Na to nenašiel odpoveď. Teraz sa snaží zachovať duch miesta. Mal od začiatku povedať, čo je jeho koncept. Nemal to robiť tak, ako to bežne robí v dôležitých veciach. Rozhoduje sa, koná sám a poslancov postaví pred hotovú vec," povedal Ftáčnik.

S tvrdením o urýchlenom riešení však nesúhlasí riaditeľka magistrátu Anna Pavlovičová. Podľa nej sa nikdy nepredkladali materiály na poslednú chvíľu, ale podľa stavu rokovaní. Primátor mal údajne "neuveriteľne" tlačiť, aby sa problém PKO vyriešil ešte v roku 2009. Ftáčnik si však myslí, že stačilo, aby sa posledným návrhom poslanci zaoberali neskôr, teda v januári a nie v decembri, keď ho dostali až ráno priamo na stôl.

Na januárovom zastupiteľstve chcel poslanec Ján Budaj otvoriť opätovne túto problematiku, jeho návrh však nenašiel dostatočnú podporu. Poslanci svoje decembrové rozhodnutie nezmenili. Pritom však zrušili všetky ostatné uznesenia z minulého roka. Podľa nich mal napríklad primátor predložiť všetky dokumenty v kauze PKO či požiadať o zrušenie búracieho povolenia. To bolo po nátlaku majiteľa pozemkov – Henbury Development – predĺžené do konca roka 2011. Ftáčnika mrzí, že primátor tak nemusí predložiť žiadne predtým požadované informácie. To, že po novom už nie je potrebné

nič predkladať, potvrdila aj riaditeľka magistrátu. Tým, že sa prijalo decembrové uznesenie, stratili všetky ďalšie uznesenia opodstatnenie.

Pavlovičová zároveň zdôraznila, že boli vypočuté hlasy verejnosti o zachovaní genius loci daného miesta. Aktivisti však upozorňujú, že na minuloročných spoločných rokovaniach primátor prisľúbil, že sa bude zasadzovať o zachovanie PKO. Pavlovičová taktiež zdôraznila, že po "dlhých a vyčerpávajúcich" rokovaniach sa primátorovi podarilo s investorom

dohodnúť na obmedzení niektorých aktivít vo svojom investičnom zámere v prospech hlavného mesta.

"Musíme mať predsa aj zázemie, nielen parket," povedala Pavlovičová a odmieta tvrdenia, že suma za prenájom sály je premrštená. Netvrdí síce, že je suma výhodná

pre mesto, zdôrazňuje však, že je výhodná obojstranne. Reagovala na to, že niektorým sa nepozdáva, že hlavné mesto vynaloží obrovské peniaze

"na jednu vetu – kapacita

bude cca tisíc návštevníkov." Dohoda je vyvážená, objektívna a najlepšia pre mesto.

Cena výhodnejšia za celých päť rokov nebola, konštatovala Pavlovičová. Doplnila, že pôvodný úmysel náhrady PKO v rámci komplexu Eurovea bol omnoho drahší, s predajom Istropolisu nesúhlasili odbory a iné možnosti neboli. Ako dodala, netreba sa báť ani o plánovanú promenádu, ktorú má vybudovať investor. Mesto ju má podľa riaditeľky "zmluvne perfektne zabezpečenú".

Investorská spoločnosť Henbury Development začala 14. apríla 2009 búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011. Vlastníkom pozemkov je spoločnosť od leta 2005, mestu ich prenajímala za symbolických 0,033 eura (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca 2009. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. eur v roku 2005. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra.

Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. eur, čo sa mestu zdalo neprimerané. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. Kauza PKO rezonuje v mestskom zastupiteľstve od konca apríla minulého roka.

(sita)

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.