Choď na obsah Choď na menu
 


Boj za PKO sa presunul do Cannes

18. 3. 2010

http://bratislava.sme.sk/c/5291187/boj-za-pko-sa-presunul-do-cannes.html

AKTUALIZOVANÉ o 15:52 o FOTO
Boj za PKO sa presunul do Cannes

Aktivisti šli lobovať za zachovanie budov až do Cannes, kde je veľtrh nehnuteľností a investorov. Bratislavu oficiálne zastupuje primátor a riaditeľka magistrátu, pred palácom na promenáde stoja aktivisti.

CANNES - BRATISLAVA. Precestovali tisíc kilometrov, aby urobili niečo pre PKO.

Dnes pred predpoludním pred Palais des festivals vo francúzskom Cannes, kde sa teraz koná medzinárodný veľtrh nehnuteľností a investorov, vytiahli aktivisti za zachovanie PKO svoje oranžové nálepky a tlačové správy v angličtine. Jediným cieľom bolo zapôsobiť na investorov.

cannes_res.jpg

„Dnu sme sa nedostali, ale to v tejto chvíli nie je dôležité," informovala z Cannes Elena Pätoprstá. „Celá táto akcia je obrovský lobing za to, aby investori zachovali budovy PKO a včlenili ich do svojej zástavby. Všade na svete je to normálne," povedala.

Aktivisti sa do Cannes vybrali narýchlo, spalo sa v noci v aute. Odchod bol v stredu podvečer - tak, aby dnes o 11.00, kedy v Cannes mal byť aj primátor Andrej Ďurkovský s prezentáciou veľkých investičných projektov v meste, boli aj oni.

„Našim zámerom nebolo kazenie investícii v Bratislave. „Terigali sme sa celú noc, aby sme to videli, Katka (pozn. red.: Šimončičová) sa zhovára s ľuďmi, považujeme to za správne," povedala Pätoprstá. „Ide o tú myšlienku."

Ako to asi vyzerá na veľtrhu v Cannes? Pozrite si minuloročné video:

Aktivistom sa nepáči, že mesto v Cannes prezentuje projekty súkromných investorov za mestské peniaze, navyše, keď niektoré z nich, ako napríklad River Park, nie sú jednoznačne verejnosťou podporované. Zároveň je známe, že pokračovanie River Parku by malo nahradiť PKO.

Mesto išlo do Cannes už šiestykrát, primátor Andrej Ďurkovský s riaditeľkou magistrátu Annou Pavlovičovou tu mali prezentovať napríklad Twin City a takmer hotové štvrte Euroveu a River Park. Priestor by mali dostať aj ďalšie projekty, ktoré sú zatiaľ len na papieri - Cepit a Bory od Penty.

Veľtrh v Cannes sa v súvislosti s Bratislavou mnohým zapísal do pamäti pre primátorov let naň v roku 2006. Letel súkromným lietadlom so spolumajiteľom J&T.

Ako sa vyjadril Milan Vajda z magistrátu, nešli do Cannes robiť nikomu PR. "Nepropagujeme tu žiaden súkromný projekt, sk ide o River Park, ten to nepotrebuje. Veľtrh je o nových príležitostiach, nových architektonických súťažiach, na prezentáciu zdravého podnikateľského prostredia a pre budúcich záujemcov o nákup nehnuteľností. Nedá sa získať záujemcov svetových mien v Bratislave," povedal.

Podľa neho mesto napríklad prezentuje aj projekty z verejných peňazí - napríklad štúdiu Zlatých pieskov, areálu Tehelné pole alebo rozšírenie letiska. "PKO je citlivá téma, ale s veľtrhom vôbec nesúvisí. Je tu celý svet, asi 20-tisíc odborníkov a asi sto primátorov, napríklad aj primátor Košíc. je tu aj Budapešť, Ľubľana a ďalších asi 80 miest Európy."

O mesiac uplynie rok od búrania PKO. Pozrite si video:

autor: Eugen Korda

VIDEO

V PKO začali búrať

Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.

 

Stanovisko mesta a informácia o prezentácii mesta na MIPIM

 

Hlavné mesto SR Bratislava, ani primátor osobne nepropaguje v Cannes ani RiverPark, ani žiadny iný konkrétny súkromný investičný projekt.

MIPIM je najväčší veľtrh investičných príležitostí konajúci sa v Európe.

Navštevuje ho tohto roku okolo 20 tisíc odborníkov, vyše 5 000 vystavovateľov, 100 primátorov z 80 krajín sveta, a množstvo ďalších reprezentantov verejných štátnych, regionálnych či samosprávnych úradov. To je úplne prirodzené a očakávané.

Primátor Andrej Ďurkovský je na MIPIM dva dni, najmä kvôli pozvánke na konferenciu (na náklady organizátora) primátorov Mayor´s Think Tank, ktorú organizoval organizátor veľtrhu Reed Midem a moderoval ju známy európsky vizionár a profesor londýnskej univerzity Greg Clark, ktorý je autorom viacerých odborných publikácií na tému udržateľného rozvoja miest v post-krízovom období.

Na tohtoročnom MIPIMe sú napr. primátori Budapešti, Ljubljane, Brna, Košíc, nehovoriac o primátoroch takých metropol ako Londýn, Paríž, Stockhom, ai.. Účasť primátorov na tomto veľtrhu je tradíciou od jeho vzniku pred 21 rokmi a považuje sa za úplne samozrejmú a veľmi vítanú.

Témy mesta sú:

• Verejná infraštruktúra umožňujúca rozvoj území v tzv. regionálnych póloch (Lamačská brána, Južné mesto, Vajnory)
• Modernizácia vstupných brán do mesta (letisko, autobusový terminál)
• Tvorba nových voľnočasových príležitostí (Zlaté Piesky, Tehelné Pole)
• Konverzia niektorých zanedbaných území, štúdie pre Podhradie, Stein, BCT, Klingerku, Mlynské Nivy)

 


TLAČOVÁ SPRÁVA

 

Bratislava na MIPIM 2010 síce takmer bez spoluvystavovateľov, ale s viacerými projektmi na tému kontinuity rozvoja a konverzie území

 

Hlavné mesto SR Bratislava sa v dňoch 16.-19. marca 2010 opäť zúčastní na medzinárodnom veľtrhu nehnuteľností a investičných príležitostí MIPIM v juhofrancúzskom meste Cannes.

Bratislava sa bude na veľtrhu MIPIM prezentovať po šiesty krát, z toho piaty raz za sebou. Expozícia Bratislavy sa bude nachádzať na novom mieste v Palais des Festivals, v priestore určenom na prezentáciu ďalším stredoeurópskym mestám a regiónom. Zároveň sa plocha výstavného stánku Bratislavy oproti vlaňajšiemu roku zväčšila o 25 percent na súčasných 170 štvorcových metrov.

Témou tohtoročnej účasti Bratislavy v Cannes sú projekty zamerané na kontinuitu rozvoja, konverziu území a vybrané projekty reprezentujúce rôzne segmenty nehnuteľností, najmä bývanie, obchod, voľný čas, zábavu a logistiku.

„Éra revitalizácií a regenerácií sa pomaly končí aj v strednej a východnej Európe," poznamenáva pred začiatkom tohtoročného veľtrhu primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. „Zatiaľ čo obdobie poslednej dekády minulého storočia bolo v Európe charakterizované masívnou vlnou rekonštrukcií historických centier, regenerácií pôvodných priemyselných území, výstavbou obchodných a zábavných centier, v súčasnosti budú mať podľa môjho názoru navrch tie mestá a regióny, ktoré dokážu na svoje územia prilákať aj zaujímavé výrobné prevádzky - priateľské životnému prostrediu - vedecko-technologické parky, zariadenia pre poznatkovú ekonomiku, ale aj kultúru a trávenie voľného času. Presne toto sú segmenty, v ktorých by som rád videl v Bratislave väčšiu angažovanosť privátneho sektoru."

Už na jar budú v Bratislave ukončené dva ambiciózne projekty na dunajskom nábreží, ktoré prinesú do centra mesta novú kvalitu mestského prostredia a stanú sa moderným miestom pre nákupy, bývanie, prácu a trávenie voľného času. Eurovea je splatením dlhu mesta voči roky zanedbávanému nábrežiu Dunaja. Vyše 1 km dlhá promenáda vyústi do nového centrálneho námestia pred novým národným divadlom. Súčasťou zóny je aj 5* hotel Sheraton, obchodná galéria a trojrozmerné kino IMAX. RiverPark zase leží v bezprostrednom dotyku s historickým centrom mesta pod hradným vrchom. Jeho súčasťou bude 203 prvotriednych rezidencií, obchody, kancelárske priestory, 5* hotel Kempinski a nábrežná promenáda.

Obe polyfunkčné štvrte na brehu Dunaja naznačujú, kde sa v súčasnosti nachádza jedna z najzaujímavejších developerských lokalít v Bratislave. Je takme isté, že na Euroveu a RiverPark nadviažu v najbližších rokoch ďalšie investície, keďže donedávna priemyselne využívané plochy poskytujú obrovský potenciál rozvoja bývania, rekreácie, komerčných aktivít, ale aj verejných priestorov a športovísk. Jedným z najvýraznejších developerských projektov v celom regióne strednej a východnej Európy je polyfunkčný komplex Twin City, ktorého súčasťou má byť aj nový moderný autobusový terminál. Na projekte sa napriek kríze intenzívne pracuje a nový impulz mu dodáva aj situovanie jednej zo zastávok na podzemnej železničnej trati spájajúcej stanicu Filiálka medzinárodným železničným koridorom TEN-T 17 - európskou magistrálou medzi Parížom, Stuttgartom, Viedňou a Bratislavou, resp. Budapešťou. V rámci procesu modernizácie vstupných brán do hlavného mesta začala v roku 2008 výstavba nového letiskového terminálu (www.airportbratislava.sk), ktorého kapacita po dokončení vzrastie z dnešných 2,5 na 5,5 milióna cestujúcich ročne.

V rámci konverzie území očakáva Bratislavu postupná revitalizácia Podhradia. Koncept zástavby na území bývalej Vydrice s rozlohou takmer 2,6 hektára nebude napodobeninou bývalej historickej štvrte, ale plnohodnotnou novou zónou so súdobou a modernou architektúrou.

Ako prvé postupne oživujú krízou zasiahnutý trh s nehnuteľnosťami v Bratislave kvalitné rezidenčné projekty. Veľké projekty s prevahou bývania sa plánujú v lokalitách Lamačská brána, South City alebo Petržalka City. Najmä v severozápadnej časti Bratislavy dodnes chýba kvalitná obchodná zóna. Preto je o lokalitu Lamačskej brány veľký záujem obchodných reťazcov. Situáciu by do roku 2012 mal zmeniť projekt nového nákupno-zábavného centra Bory Mall na ploche 65 tisíc m2, ktorého developerom je spoločnosť Penta.

Na strategického investora čaká aj zastaraný športovo-rekreačný areál Zlaté Piesky. Zámerom mesta je zmeniť niekdajšie obľúbené rekreačné stredisko na atraktívne miesto s celosezónnou prevádzkou. Mesto pre lokalitu spracovalo novú urbanistickú štúdiu. O niečo ďalej je prestavba 70 rokov starého zimného štadióna na modernú multifunkčnú arénu. Ukončená bude do Vianoc 2010, práve včas, aby hostila Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji na jar 2011. V tradičnej športovej lokalite Tehelné pole sa pripravuje aj výstavba nového futbalového štadióna za zhruba 100 miliónov eur, ktorý bude spĺňať kritéria UEFA pre 4* štadión.

V rámci segmentu logistiky mesto opätovne predstaví zámer vedecko-technologického parku CEPIT v severovýchodnej časti Bratislavy, ktorý je postavený na myšlienke prepojenia vzdelávania, výskumu a vývoja a ekonomiky. Na ploche vyše 60 hektárov sa bude nachádzať mix funkcií doplnený kancelárskymi priestormi, inkubátorom, službami, bývaním a zariadeniami pre trávenie voľného času. Zatiaľ čo doteraz sa mesto pri príprave projektu angažovalo iba v rovine územného plánovania, v budúcnosti sa očakáva jeho aktívnejší vstup do procesu hľadania schopného strategického investora. Ďalšou témou je zámer vybudovať nový riečný prístav na zelenej lúke medzi rafinériou Slovnaft a Dunajom. Zatiaľ je vo fáze urbanistickej štúdie. Nové prístavisko by malo ťažiť z výborného dopravného spojenia a bude vybavené najnovšími prístavnými technológiami, ktoré chýbajú súčasnému prístavu. Územie okolo neho by sa malo stať domovom logistických parkov, hál pre ľahkú montáž, prekladísk a skladov.

O všetkých týchto projektoch, ako aj o súčasnom stave územného rozvoja, aktualizácie územného plánu Bratislavy a ekonomickej situácii Bratislavy bude možné diskutovať na koktejli na stánku Bratislavy (08.16, Level 01, Palais des Festivals) vo štvrtok 18. marca 2010 o 11:00h, aj za účasti primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského a riaditeľky mestského magistrátu Anny Pavlovičovej.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Cannes

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.