Choď na obsah Choď na menu
 


Aktivisti chcú stavebnú uzáveru na nábreží, kde je PKO

5. 5. 2011

http://bratislava.sme.sk/c/5880129/aktivisti-chcu-stavebnu-uzaveru-na-nabrezi-kde-je-pko.html

Aktivisti chcú stavebnú uzáveru na nábreží, kde je PKO

Mestský poslanec Budaj chce vytvoriť skupinu poslancov, ktorí by chodili na stretnutia a prenášali do politických klubov názory občanov.

BRATISLAVA. Návrh na vyhlásenie stavebnej uzávery na nábreží, kde je objekt Parku kultúry a oddychu (PKO), z dôvodu obstarávania územného plánu zóny (ÚPZ) podali v apríli na stavebný úrad Bratislavy-Starého Mesta iniciatíva Bratislava otvorene (BAO) a Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (MV SZOPK). Na tlačovej besede to dnes povedala Katarína Šimončičová z MV SZOPK.

Mestský poslanec Ján Budaj (Zmena zdola, DÚ, DS), BAO a MV SZOPK podporujú zachovanie celého PKO. Ďalšie tri navrhované alternatívy sú podľa nich nevýhodné pre občana.

Podľa materiálu od aktivistov by rekonštrukcia PKO mala stáť asi päť miliónov eur, čo mesto môže zaplatiť aj bez úveru. Rizikom sú súdne spory s developérom Henbury Development, vlastníkom pozemku pod PKO, ktorý chce postaviť projekt Nové PKO.

Šimončičová opätovne upozornila na chátrajúci stav budov PKO. Primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) a vedenie mesta vyzvala, aby konali v súlade so stavebným zákonom a udržiavali stavbu PKO.

Podľa nej je vzhľad budov "odpudzujúci" v čase verejnej diskusie o PKO, ktorá sa začala 2. mája. Zároveň žiada, aby staromestský stavebný úrad nariadil vlastníkovi stavby ju riadne udržiavať.

Podľa Ľubice Trubíniovej z BAO "výstupy z verejnej diskusie poskytnú rámce, v ktorých by sa mala pohybovať ďalšia regulácia územia" a pripomenula, že sa začalo obstarávanie ÚPZ, ktorý je systémovým nástrojom samosprávy. Zdôraznila, že v procese budú dôležité názory odborníkov, ich diskusia má byť prístupná verejnosti. Aktivisti chcú spolupracovať aj s mestskými poslancami.

Mestský poslanec Budaj chce vytvoriť skupinu poslancov, ktorí by chodili na stretnutia a prenášali do politických klubov názory občanov. Pripomenul, že diskusia o PKO je prvou verejnou diskusiou v Bratislave, treba sa na nej učiť a zlepšovať ju. Očakáva najmä televízne diskusie, primátor Ftáčnik garantoval, že ich zabezpečí.

"Vyzývame najmä majiteľa pozemku, aby si s nami sadol pred verejnosť, aby bolo jasné, ako vyzerá konfrontácia argumentov, o ktorých hovoríme," konštatoval Budaj.

štvrtok 5. 5. 2011 13:47 | Copyright © TASR 2011
© 2011 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

Náhľad fotografií zo zložky PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.