Choď na obsah Choď na menu
 


TS-Otvorený list Jánovi Čarnogurskému

27. 9. 2010

BRATISLAVA OTVORENE
Godrova 3/b, 811 06 Bratislava ● tel./fax: 5441 3968
e-mail: info@bratislava-otvorene.sk ● www.pko.estranky.sk
_______________________________________________________________________________
PKO – patrí kultúre a občanom

Otvorený list Jánovi Čarnogurskému
Iniciatíva BRATISLAVA OTVORENE protestuje proti urážlivým vyjadreniam


Bratislava, 27. 9. 2010 (BAO) – Občianski aktivisti a aktivistky iniciatívy BRATISLAVA OTVORENE (BAO) poslali otvorený list Jánovi Čarnogurskému, v ktorom protestujú proti jeho dehonestujúcim vyjadreniam na adresu mimovládnych organizácií*1. Žiadajú ho o verejné ospravedlnenie pre všetkých ľudí nezištne pracujúcich v mimovládnych organizáciách (často ako dobrovoľníci vo svojom voľnom čase a bez nároku na finančné ohodnotenie), ktorým záleží na očiste a skultúrnení verejného života i na tom, ako Bratislava vyzerá a sú ochotní angažovať sa pre dobrú vec. Čarnogurského vyjadrenia uverejnili 23. 9. 2010 viaceré internetové portály (webnoviny.sk, SME.sk, Pravda.sk, Bratislavské noviny)*2.
BAO chápe, že Ján Čarnogurský chcel vyjadriť svoju osobnú sympatiu a podporu súčasnému primátorovi Andrejovi Ďurkovskému. Je však zarážajúce, prečo ako skúsený politik deklarujúci kresťanské a demokratické hodnoty musel zároveň uraziť množstvo slušných a čestných ľudí. Demokratická spoločnosť dáva priestor pre občiansku angažovanosť, rôznorodosť názorov a možnosť verejne vyjadriť postoje. Ján Čarnogurský skúsil potupnosť komunistického systému na vlastnej koži. Vtedy sa mu práve aktívni občania svojím autentickým postojom nebáli verejne vyjadriť podporu aj napriek riskovaniu perzekúcií. Mnohí z nich stáli pred Justičným palácom na protest proti jeho uväzneniu. Navyše, ochranári-aktivisti významným spôsobom prispeli k pádu totalitného zriadenia (Bratislava Nahlas).
Uvádzať výstavbu komplexu Eurovea ako osobnú zásluhu primátora Ďurkovského je podľa BAO  neznalosť pomerov. Naopak, možno mu pripísať veľký podiel na výstavbe komplexu River Park – ten však slúži ako odstrašujúci príklad slabej architektúry a zlého urbanizmu, v ostrom protiklade s urbanistickými hodnotami PKO, ktoré vyzdvihujú mnohí renomovaní odborníci a odborníčky. Primátor Bratislavy mohol pozitívne zasiahnuť aj pri výstavbe protipovodňovej ochrany na dunajskej promenáde, no výsledok je opäť žalostný – betónový múrik hyzdí promenádu a bráni bližšiemu kontaktu ľudí s fenoménom rieky. V mestách s „ľudskejším“ prístupom existujú mobilné protipovodňové ochrany, ktoré sa použijú len počas povodne, ako to naprojektoval napríklad práve v Eurovei írsky developer.
Slušní občania zostali zaskočení a rozčarovaní, prečo KDH ako hnutie, ktoré sa snaží o očistu verejného života a transparentnosť v politike, podporilo Ďurkovského kandidatúru do NR SR. Primátor, dnes už aj poslanec parlamentu, nevie jasne vysvetliť podozrenia zo záhadných predajov a prevodov majetku mesta, napríklad vo veci Zimného štadióna, Národného futbalového štadióna, PKO a ďalších.
Počas „vládnutia“ p. Ďurkovského sa z územného plánu stal zdrap papiera. Nekoordinovaná výstavba rozvrátila dušu mesta, chaoticky zasiahla do každého kúta, zvýšila dopravný chaos. Za posledných osem rokov stagnuje systém verejnej dopravy, pričom magistrát dlhodobo zanedbáva, častokrát priam ignoruje dopravu pešiu a cyklistickú. V Bratislave nevznikol žiaden nový mestský park, ročne sa však vyrúbali tisíce stromov. Mnohé verejné priestory, športoviská či parky  postupne zanikli alebo sú dnes ohrozené. Navyše, primátor Ďurkovský očividne nie je schopný postaviť sa pred verejnosť a urobiť seriózny odpočet svojho „vládnutia“. Neodpovedá na výzvy, petície, ignoruje verejnú mienku a nekomunikuje s občanmi.    



Mimo nekritickosti voči osobe primátora Ďurkovského prekvapuje aj to, že p. Čarnogurský nereflektuje historické súvislosti a kultúrno-spoločenský dopad PKO na rozvoj kultúry a umenia na Slovensku. Aktivisti a aktivistky BAO mu preto poslali zoznam viac ako 300 osobností kultúrneho, vedeckého a spoločenského života (vrátane vrcholových politikov a političiek súčasnej vlády) podporujúcich zachovanie PKO*3. Nielen „pobláznené mimovládne organizácie“, ale aj mnohí odborníci a spoločenskí lídri vedia zodpovedne zhodnotiť kultúrny prínos PKO a jeho nezastupiteľné miesto v súčasnom i historickom kontexte. BAO taktiež pripojila  otvorený list zástupcov kultúrnej a vedeckej obce a občianskej verejnosti za zachovanie PKO ako kultúrno-historického dedičstva, ktorý vznikol spontánne v januári 2010*4 a podporné stanovisko 14 odborných pracovníkov a pracovníčok Ústavu dejín a teórie architektúry a obnovy pamiatok Fakulty architektúry STU v Bratislave*5 k vyhláseniu PKO za národnú kultúrnu pamiatku. BAO pevne verí a dúfa, že o všetkých týchto ľuďoch sa p. Čarnogurský nebude vyjadrovať dehonestujúco a urážlivo!

Prílohy:
1.    Otvorený list BAO J. Čarnogurskému.
2.    http://www.webnoviny.sk/slovensko/carnogursky-za-rozruch-okolo-pko-mo/223687-clanok.html
http://bratislava.sme.sk/c/5562082/carnogursky-kdh-malo-radikalnejsie-podporit-durkovskeho.html
http://spravy.pravda.sk/carnogursky-kritizuje-kdh-ze-viac-nepresadzovalo-durkovskeho-p79-/sk_regiony.asp?c=A100923_142733_sk_regiony_p12
http://www.bratislavskenoviny.sk/najnovsie-spravy-z-bratislavy/samosprava/kdh-malo-radikalnejsie-podporit-durkovskeho.html?page_id=191588
3.    Zoznam významných podporovateľov a podporovateliek zachovania PKO.
4.    Výzva osobností na záchranu PKO.
5.    Odborné stanovisko Ústavu dejín a teórie architektúry a obnovy pamiatok FA STU.



Ďalšie informácie:   www.pko.estranky.sk
Katarína Šimončičová - 0902 112 417, tel./fax 5441 3968, mvszopk@internet.sk
Ivan Bútora - 0907 175 043, ibutora@atlas.sk
Soňa Párnická - 0903 846 193, sona.parnicka@gmail.com
Matej Vagač - matej.vagac@gmail.com
Pavol Široký - 0903 791 060, siroky@zmz.sk
Ľubica Trubíniová - 0905 271 888, trubiniova@oad.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.