Choď na obsah Choď na menu
 


http://www.pluska.sk/slovensko/regiony/bratislavske-pko-oslavuje-55-rokov.html

Bratislavské PKO oslavuje 55 rokov

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ    28. apríl 2010, 06:30

Legendárny Park kultúry a oddychu na bratislavskom nábreží sa napriek hrozbám zničenia dožil 55 rokov. Povolenie na jeho likvidáciu však ešte stále platí.

PKO prvýkrát otvorili v apríli 1955. Pôvodne ho naplánovali ako halu pre Dunajské veľtrhy. Tie však zrušili a z práve dostavaných budov sa tak stalo známe koncertné miesto.

Celá generácia Bratislavčanov si ho spája s Bratislavskými džezovými dňami či Bratislavskou lýrou. Na tej vystupovali v 60. a 70. rokoch aj zahraničné kapely ako Beach Boys, Smokie, Cliff Richard, Amanda Lear aj Stevie Wonder.

Odpísali ho

Napriek tomu však tejto budove na nábreží hrozí zánik.

V roku 2005 totiž pozemok pod ním mesto predalo. Investor tam chce dostavať druhú časť komplexu River Park. O dva roky preto vydali búracie povolenie, ktoré je dodnes platné. Vlani sa do budovy dokonca zahryzli búracie stroje, no nakoniec sa mesto s investorom dohodlo na odložení likvidačných prác.

Proti odstráneniu PKO sa postavili občania. „Stále zaň bojujeme, chceme, aby ho vyhlásili za pamiatku,“ vraví aktivistka Katarína Šimončičová.

Zatiaľ v PKO organizuje akcie Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Ešte túto jeseň by tam mali byť aj džezové dni.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.